Follow Us On Facebook

header ads

SEE Compulsory Math Model Question | 2075 [2019] | SET 01 | With Solution

Secondary Education Examinations -SEE
MODEL QUESTION (SET 01) - 2075 (2019)
COMPULSORY MATHS
Time: 3:00 hrs

Full Marks: 100
DOWNLOAD PDF | of Model Question Paper | SET 01 | Compulsory Maths | SEE | 2075/2019
Also Check:
Download | All Question Papers Of Secondary Education Examination (SEE) 2075/2019
Download All Exam Papers - Question Papers of Secondary Education Examination [SEE] 2074/2018
Download All Exam Papers - Question Papers of Secondary Education Examination [SEE] 2073/2017
Download Supplementary Question Papers - Exam Papers of Secondary Education Examination [SEE] 2074/2018, 2075/2019
Download SEE Model Questions Papers - Exam Papers of 2074/2018, 2075/2019
Candidates are required to give their answer according to the given instructions.
SEE Compulsory Math Model Question 2075-2019 SET01
सबै प्रश्नहरु हल गर्नुहोस् Attempt all the Questions.
समूह - 'क' (Group - 'A')  [3x2=6]
1.
(a) Write down the definition of Value Added Tax (VAT).
Solution:
A value-added tax (VAT) is a type of consumption tax that is placed on a product whenever value is added at a stage of production and at the point of retail sale.[/toggle]
(b). If three sides of a triangle are a,b and c respectively, what is the semi perimeter of the triangle? Write it.
Solution:
Semi perimeter of a triangle
2.
(a) (Simplify):
simplify
Solution:
simplify answer
(b). Write the formula to find the value of lower quartile (Q1) of a continuous data.
Solution:
value of quartile Q1
3.
(a). In the given figure, what is the relation between the area of the parallelogram PQRS and the ΔQTR? Write it.
area of parallelogram PQRS
Solution:
Area of ΔQTR=1/2 area of Parallelogram PQRS
(b). In the adjoining figure, O is the center of a circle. If ∡NMP = x0, find the value of ∡NOP.
Solution:∡NOP = 2x˚
समूह - 'ख' (Group - 'B')  [9X4=36]  [7 x (2+2) +3 x (2+2+2) =34]
4.
(a) The price of an object with 13%value added tax is Rs. 5763. What will be the value added tax amount? Find it.
Solution:
i. Let the price of the object with VAT be Rs. x.
Then,
113x/100 = 5763
Therefore, x = Rs. 5100
ii. VAT amount = Rs. 5763-Rs. 5100
= Rs. 663[/toggle]
(b). The present price of a motorcycle is Rs. 2,25,000. If its price is depreciated per year by 8%, after how many years will be the price of the motorcycle be Rs. 1,75,204.80? Find it.
Solution:
price of motercycle
5.
(a) The area of anisosceles triangular land whose base side length 10 meter is 60 square meter. Find the measure of its remaining sides.
(b). The volume of a cylinder with diameter of its base 14 cm is 2156 cubic cm. Find the height of the cylinder.
(c). In the given solid triangular prism, if PQ⏊QR, PQ = 8cm, QR = 6cm and RR1= 15 cm, find the lateral surface area of the prism.
triangular prism

Solution:
area of the lateral surface of prism
6.
(a) (Simplify):
2√98 - 8√32 + 3√72
Solution:
simplify solution
(b). (Solve):
solve
Solution:
solve solution
7.
(a) (Evaluate) :
evaluate
Solution:
evaluate solution
(b). If 5 is added to the square of a positive number, the sum is 69. Find the number.
Solution:
number
(c). (Simplify):
simplify
Solution:
simplify solution
8.
(a) In the given figure, BC// AE, BA//CD, BF// CE and AX⏊CD. If AB= 12 cm and area of the quadrilateral BCEF = 84 sq. cm., find the length of AX.
quadrilateral BCEF
Solution:
area-of-parallelogram
(b). In the given figure, O is the centre of the circle and MNPQ is a cyclic quadrilateral. If NR = NP and ∡PNR = 500, find the size of ∡NMQ .
cyclic

Solution:
size of NMQ
(c). In the given figure, O is the center of the circle and AB is a tangent line. If OC= 5 cm and BC = 12 cm, find the measure of BE.
measure of BE
Solution:
solution measure of BE
9.
(a) In the given triangle XYZ, XY = 8 cm, YZ = 12 cm and area of ΔXYZis 24 sq. cm., find the size of ∡XYZ.
triangle-XYZ
Solution:
size of XYZ
b). In a grouped data, if the number of terms (N) =9b+5, Σfm = 350 and Mean
, find the value of N.
Solution:
the-value-of-N
10.
(a) Find the probability of getting a number divisible by 3 or a square number when a fair dice is thrown.
Solution:
probability of getting number divisible by 3
(b). From a bag containing 10 red and 6 black balls of the same shape and size, two balls are taken randomly in succession without replacement. Show the probabilities of all outcomes in a tree diagram.
Solution:
probabilities-tree-diagram
समूह - 'ग' (Group - 'C')  [10x4=40]
11. In a survey of a group of 180 students, 50 students say to like cricket game only, 30 students say to like basketball game only and 50 students say do not like both games.
i) Represent the above information in a Venn diagram.
ii) Find the ratio of the students who like cricket game and basketball game.
Solution:
survey
12. Manish bought some American dollar for Rs. 2,00,000. But after four days, the Nepalese currency was devaluated in the comparison of American dollar by 5%. Again Manish exchanged the Nepali currency by giving American dollar in the day of devaluation of Nepalese currency. How much does he gain or loss? Find it.-$1 = NRs.104.28.
Solution:
manish-american-dollar
13. Find the total surface area of a square based pyramid having the slant height 10 cm and vertical height 8cm.
Solution:
total-surface-area-of-a-square
14. (Find the H.C.F. of):
a3+1+2a2+2a, a3-1 and a4+a2+1
Solution:
hcf
15. (Simplify):
simplify-3
Solution:
simplify-7
16. A triangle PMN and a parallelogram RMNQ are constructed on the same base MN and between the same parallel lines MN and PQ. Prove that: area of ΔPMN=1/2􀬶 area of RMNQ.
Solution:
area pmn=1/2 area of rmnq
17. Construct a quadrilateral PQRS in which PQ=5cm, QR=5.6cm, Rs=5.4cm, SP=6.8cm, and ∡PQR=750. Then construct a triangle PSM equal in area to the quadrilateral PQRS.
Solution:
quadrilateral-PQRS
18. Explore experimentally the relation between the central angle APC and the circumference angle ABC standing on the same arc AC of a circle ABC. (Two circles of radii not less than 3cm are necessary.)
Solution:
radii
19. A 1.5 meters tall person is standing in front of 41.5 meters high tree. When observing the top of the tree an angle of 450 is formed with the eyes. Find the distance between the tree and the person.
Solution:
distance-between-tree-and-person
20. If the median of the following given data is 19, find the value of P.
median
Solution:
median-find-the-value-of-p
समूह - 'घ' (Group - 'D')  [4x5=20]
21. A bank has fixed the rate of interest 10% per annum semiannually compound interest in account A and12% per annum annually compound interest in account B. If you are going to deposit Rs. 25,000 for 2 years in the same bank, in which account will you deposit and why? Give your reason with calculation.
Solution:
deposit-bank
22. A person bought a water tank of circular base having the radius 1.05 meter and height 3.5 meter for the use of own house from the shop. If the upper part of the tank is semi spherical, how many liters of water will be contained in the tank? Find it.
Solution:
liters of water in tank
23. Three years ago, the sum of the ages of the father and son was 48 years. After three years the ratio of the ages of the father and son will be 3: 1, then how much old is the father from his son? Find it.
Solution:
old-father-son
24. In the given figure, ABCD is a cyclic quadrilateral. The side CD is produced to E. If AD bisects ∡BDE, prove that ΔABC is an isosceles triangle.
Solution:
cyclic-quadrilateral

Check Model Question Paper Of Compulsory Maths (SET 01) | Secondary Education Examination [SEE] | 2074/2018.
DOWNLOAD in PDF
Search Terms:
SEE Compulsory Math Model Question Paper 2075+2075 SEE Model Question Paper+Check SEE Compulsory Math SET 01 Model Question Paper 2075+Download SET 01 SEE Model Question Paper 2075+Check and Download SEE Compulsory Math SET 01 Model Question Papers 2075+Download Model Question Paper SET 01 Of SEE Compulsory Math 2075+Download Compulsory Math SET 01 Model Question Paper 2019+SEE Compulsory Math SET 01 Model Exam Paper 2075+Download SEE Compulsory Math SET 01 Model Exam Paper 2075/2019+SEE Model Question SET 01 Compulsory Math 2075+Download In PDF Of SEE Compulsory Math SET 01 Model Question Paper 2075-2019+SEE SET 01 Math Model Question 2075 & It's Solution+Solution Of SEE Math SET 01 Model Question 2075

Post a Comment

0 Comments